It-kurser        
         

 

Her har jeg plukket nogle svar som jeg har givet mine kunder.

Jeg har omskrevet nogle af spørgsmålene lidt for at gøre det lettere at finde rundt.

 

Hvilken kvalitet digitaliserer i video i?

Videofilerne overføres i højeste kvalitet i mpeg 2 med integreret lyd (andet kan vælges) dvs. der kan være lige omkring 1 time på en standard 4,7 GB dvd - du kan selvfølgelig også konvertere mpeg2 ved at gen-rendere men der sker altid en lille forringelse når man går fra et komprimeret format til et andet komprimeret format.

 

Hvordan leverer i digitaliserede filer, når jeg vil redigere i dem?

Videofilm koster kr. 200,- pr overført time leveret på dvd medie som redigerbare filer i mpeg format, højeste kvalitet. (hvis du har en ekstern usb harddisk kan jeg levere filerne på denne, så koster det 150,- pr time.hvis det er til egen redigering - Skal jeg lave de færdige dvd'er til afspilning på almindelige dvd-afspillere koster det 395,- pr dvd og i højeste kvalitet kan der være en time pr dvd.

 

Er der særlige forhold jeg skal være opmærksom på, når jeg skal redigere AVI-filer fra smalfilm?

Når du skal til at arbejde med AVI-filerne, skal du huske at tage højde for at smalfilm kun har 18 billeder pr sekund og video afspiller med 25 billeder pr sekund, det gør du ved at stille afspilningshastigheden til ca. 72% i videoredigeringsprogrammet. Måske skal du også fortælle programmet, at det skal lave Interlaced video, men det plejer nu at være automatisk i de fleste programmer, når man angiver at man vil lave en dvd, eller en mpegII fil til dvd. Når du kommer så langt er du naturligvis også velkommen til at spørge hvis du løber ind i problemer.

 

Kan jeg ikke få leveret filerne på en harddisk?

Det er en rigtig god ide, for du har ret i at det kommer til at fylde en farlig masse skiver når der er tale om ukomprimeret video.

 

Jeg vil gerne have lavet en prøveoverførsel, hvad gør jeg? Jeg ved heller ikke om der er lyd på!

Du sender en lille film på tre minutters spilletid, så laver jeg en prøveoverførsel, så du kan vurdere kvaliteten. Hvis der er lyd på smalfilmene koster det lidt mere - især hvis jeg skal lave dvd'er da synkroniseringen af lydspor og film er et hestearbejde når synkroniseringen skal passe. Desværre kan man ikke overføre både film og lyd samtidigt når man scanner hvert enkelt billede for sig.

 

Hvorfor skal jeg vælge luksusoverførslen?

Når jeg laver en almindelig overførsel sparer jeg nogle arbejdsgange, idet jeg konverterer direkte til dvd-format – til gengæld kan der ikke redigeres i dvd format uden kvalitetstab, da ikke alle enkelte billeder bliver gemt, billederne er komprimerede, så kun bevægelser bevares.

 

Ved luksusoverførsel scanner jeg også de enkelte billeder, men gemmer i en ukomprimeret AVI version, hvor hvert billede er gemt for sig i filen og således senere kan konverteres til andre formater igen og igen uden kvalitetstab, ligesom du får bedre muligheder for at tilføje effekter og lave om på farvetoner mm. Endvidere er det muligt at pille et enkelt billede ud og lave et papirbillede af det, hvilket kan være en ide, hvis det er det eneste billede man har af oldefar.

 

Hvad koster det at få overspillet et gammelt spolebånd?

Det koster 180 kr pr cd – og der kan være lidt over en times optagelse pr cd – Skal der laves egentlig redigering ud over fjernelse af den værste støj, f.eks. opsplitning i enkeltnumre beregner jeg timeløn, da det er meget tidskrævende – og det kræver også at I selv ved hvad der er på båndet, helst beskrevet i minutter og sekunder, ellers er det næsten umuligt for andre at klippe de enkelte indlæg korrekt.

Hvad prisen bliver i alt er det lidt svært at sige på forhånd, da jeg ikke ved hvor stort båndet er og hvilken hastighed det er indspillet ved – ved den langsomste hastighed kan der ligge mange timer på et bånd, mens der ved hurtigste kun kan være ganske lidt om end i en supergod kvalitet.

Jeg håber dette giver dig en ide om niveauet. Kvalitetsmæssigt bruger vi et special lydkort med meget lav egenstøj.

 

Lægger i underlægningsmusik på mine smalfilm?

Helst ikke – man bliver så træt af den samme musik i længden, og skal det ikke koste en formue bliver det desuden royalty free musik som ofte er lidt muzak agtigt. Men har du en cd som du meget gerne vil have som underlægningsmusik kan vi godt finde ud af det.

 

Sender i til Grønland?

Desværre har jeg et andet problem da jeg kan se du bor i Nuuk, og jeg sender ikke til Grønland på grund af alt det ekstra papirarbejde der forlanges, ironisk nok er det er langt lettere at sælge til Italien end til Grønland. Men kommer du til Danmark kan du selvfølgelig hente filmene hos mig.

 

Hvad kalder i de enkelte dvd’er?

Mange vælger at kalde filmene ”Familiefilm 1” ”Familiefilm 2” osv. Nogle familiekrøniken – det er op til dig.

 

Kan i lave prøveoverførsel på en større film med lyd?

Normalt er en prøveoverførsel en lille rulle på 3 minutter – men jeg vil godt lave en prøveoverførsel på 15 minutter, også med lydspor, selvom det er noget skrækkeligt noget at synkronisere. Det letteste er at synkronisere ved direkte overførsel til dvd, men det giver desværre en ringere kvalitet end når billederne scannes enkeltvis og lyden indspilles separat som ved luksusoverførsel. Ved luksusoverførslen får du også de originale AVI filer og den uredigerede lyd så kan du senere også selv prøve at lege med synkronisering.

Prisen for overførsel af smalfilm med lyd er 20 kr. pr minut, så en dvd med 15 minutters spilletid kommer til at koste 315 kr. hvis der kun er tale om en rulle.

Ideen med prøveoverførsel er, at mine kunder kan se hvad de får, for ofte er der jo tale om en temmelig stor investering når man har mange film.

 

Min dvd afspiller vil ikke afspille dvd’er – på computeren virker det fint?

Der er desværre nogle få afspillere som ikke er ret glade for brændte dvd skiver, der findes desværre et hav af standarder og nogle kan afspilles af nogle afspillere andre af andre – typisk er de nyeste billige afspillere dem der giver færrest problemer. Hvis du har en computer med dvd afspiller kan du prøve at afspille dem i den.

Jeg kan også prøve at brænde en disk i et af de andre formater og sende den til dig så du kan teste om det er det der skal til.

 

Kan jeg aflevere og hente smalfilmene og dvd på din adresse - betale samtidig ?

Det kan du. Det er dog bedst at aftale et fast tidspunkt, da jeg har mit firma ved siden af andet arbejde.

Du kan ringe på 86986202 og aftale et tidspunkt, eller bruge mail.

 

Jeg vil gerne selv sætte labels på mine cd’er, kan jeg det?

Jeg må desværre fraråde dig at bruge labels på cd'erne - jeg har både hørt skrækhistorier fra andre og selv oplevet at limen på sigt beskadiger belægningen, så dataene ødelægges, mens jeg ikke har hørt negativt om den specielle belægning der er på printbare cd'er. Selvfølgelig kan du blot tage nogle ekstra kopier - men jeg vil ikke undlade at advare dig.

 

Så sender jeg dem med posten. Jeg er før blevet snydt på internettet, og jeg sender dig jo de eneste eksemplarer jeg har, så jeg vil være meget meget ked af at miste dem!!!

Send mig en mail når du har modtaget dem.

Jeg kan godt forstå din bekymring, især når det gælder uerstattelige medier som der her er tale om.

Mit telefonnummer er 86 98 62 02 - hvis du har det bedre med at ringe inden du sender filmene skal du endelig gøre det. Jeg vil også sende dig en mail når jeg har modtaget dine film.

Jeg håber du er lidt beroliget, men ring endelig, så du ser der er nogen bag internetsiden.

 

Kan man ikke fjerne støj fuldstændigt?

Bortset fra denne detalje er jeg klar - jeg har ikke støjreduceret så meget som du måske kunne ønske, problemet med kraftig støjreducering er ofte at der kommer en fløjtende boblende lyd der virker meget unaturlig. Situationer hvor det kan være eneste mulighed for at skelne noget i et hav af støj kan dog retfærdiggøre brugen af kraftig støjreduktion.

 

Hej - jeg skal igang med at indspille en smalfilm (super8) - jeg er interesseret i at høre om jeg først skal fremkalde filmen, og så derefter sende den til jer for at få den digitaliseret, eller om der overhovedet er noget med fremkaldelse når det gælder smalfilm?

Hvis du stadig bruger smalfilm, så skal den fremkaldes først - der er bare ikke rigtig nogen der gør den slags mere, tror også Kodak holdt op med at producere film for flere år siden. Men jeg ved der er nogle smalfilms-klubber i USA som på deres hjemmesider har information om hvad du kan gøre.

Hvorfor ikke bruge video i stedet?

 

Hvilket udstyr bruger I til at overspille LP plader?

Udstyret er baseret på en Beogram Pladespiller Denon Riaa forforstærker og et specialkort fra Terratec til lydoverførsel, hvor jeg først og fremmest har lagt vægt på støjsvaghed og lav forvrængning.

 

Hvad med farvekorrektion og ridser?

Jeg laver farvekorrektion når jeg laver dvd'er i software. Når jeg laver ukomprimeret AVI med enkeltbilleder til videreforarbejdning hos kunden laver jeg normalt ikke farvekorrektion - det giver kunden den største fleksibilitet at have de "rå" scanninger, så han/hun selv kan korrigere. Der er selvfølgelig lavet hvidbalance på selve filmen - men ofte er filmene belyst på en måde så der opstår diverse farvestik.

Eventuelle ridser kan efterfølgende fjernes - hardwaremæssig fjernelse kan se godt ud - men hvis man sammenligner de enkelte billeder med og uden funktionen slået til kan man tydelig se en forringelse, og desværre også på dele af filmen uden ridser.

 

Kan du overspille fra stålbånd?

Det har jeg desværre ikke udstyr der kan overføre, selvfølgelig findes der udstyr der kan klare sådan en overførsel - men... jeg ved ikke hvor. Måske har det kongelige bibliotek sådant udstyr, men så skal de jo nok vurdere, at det har en vis almen bevaringsværdig værdi.

 

Kan jeg selv kopiere de cd’er jeg får?

Er det specielle medier som f.eks. 78'er plader er der specielle priser, ellers er det standard pris. Der kan være 1 times optagelse på en cd, så det passer nok fint til et kassettebånd. Du kan selv kopiere cd'en når den er lavet - det er da det billigste, men selvfølgelig kan jeg også kopiere dem.

 

Omkring tilbud på film og smalfilmoverførsler.

Det er lidt svært at sige noget om prisen for at overføre smalfilmene ud fra det oplyste - vhs bånd kan være fra 180 til 360 minutter (så det giver en vis usikkerhed). Hvis du vil undersøge hvor lang tid filmene reelt spiller kan jeg derimod give et meget præcist overslag.

 

Jeg synes der er forskel i min AVI fil og dvd’en?

Har lige kontrolleret min version, de ender samme sted, men der kan være sket noget med din AVI fil, selvom jeg altid verificerer filerne når jeg har brændt dem. Det bedste er du tager AVI flen med, så kan vi i fællesskab se om der er noget forkert og brænde en ny skive til dig med det samme. Jeg plejer nemlig aldrig at slette filerne før jeg ved om mine kunder er tilfredse, især ikke når der er tale om en prøvefilm.

 

Er du snart færdig med at overspille mine lydbånd?

SÅ er der mail igen - denne gang med en melding om, at jeg er kommet igennem alle 1424 minutter. Der var nogle enkelte bånd, der drillede fordi de var optaget med tre forskellige hastigheder, og enkelte steder var det samme bånd 2 spor i mono og andre steder i stereo. Jeg tror dog jeg har fået styr på det.

 

Hvorfor ser det ud til at de filer jeg selv redigerer kører for hurtigt? 

Når du skal redigere i filen skal du huske at sætte afspilningshastigheden til. 72 % - fordi smalfilm kun bruger 16 -18 billeder pr sekund mens video bruger 25 billeder (50 halvbilleder). Kompenserer man ikke, ser det ud som pingviner der spæner afsted - ligesom enkelte gamle film.

Hvis det kan vælges og ikke sker automatisk, er det vigtigt at indstille programmet til at lave interlaced video, ellers ser resultatet ikke så jævnt ud - det har noget at gøre med den måde fjernsyn er konstrueret på at gøre. Hvis du er i tvivl om disse teknikaliteter må du spørge - og ellers kan jeg anbefale at læse lidt om teori og praksis i et af de hæfter forlaget www.libris.dk udgiver om emnet.

 

Hvordan kan jeg afspille mine redigerede filer på tv?

Jeg har prøvet at lave en disk copy af en af MPG filerne, det er fint at se copien på en PC men på mit TV virker det ikke. Bryllupsfilen virker godt på TV et. Skal MPG filerne laves om inden de kan ses?

Normalt skal Mpg filer laves om til til dvd-format før dvd afspillere kan afspille dem. Der findes dog nogle dvd afspillere der kan afspille filerne direkte.

For at lave en dvd skal man bruge mpg filer. Disse filer samles og redigeres i et program der kan lave dvd'erne - der skal indsættes kapitler, så man kan hoppe i filmen og måske laves menuer, ligesom jeg havde gjort på filmen med de små smalfilm. Programmet laver så nogle filer og en bestemt struktur som man er blevet enige om blandt producenter af dvd'er og dvd afspillere. Strukturen er lavet for at give ekstra funktionalitet, og sikkert også fordi den understøtter forskellige former for kopibeskyttelse.

Fordelen ved at få filerne som du har fået dem er at du kan redigere i dem som du har lyst til og derudfra fremstille lige de minder du synes med den musik du eller dine modtagere kan lide - ulempen er at det kræver lidt tid til at sætte sig ind i videoredigering og et program der kan fremstille dvd'er.

 

Du kan dog ved hjælp af et kabel og et videokort der har tv eller video out forbinde computeren direkte til dit tv og på den måde afspille mpeg filer og alt mulig andet. En computer har den fordel at den med de rigtige codec kan afspille hvad som helst, mens en dvd afspiller kun kan afspille nogle få filtyper.

 

Jeg håber dette har afklaret nogle af dine spørgsmål - og selvfølgelig vil jeg gerne lave dvd'erne for dig - men jeg vil jo aldrig kunne lave dem helt efter dit hoved, medmindre du sidder ved siden af mig ved redigeringsudstyret.

 

Scanner du billederne ind, eller optager du en projektion filmene?

Hvad er output opløsningen og format på filmene?

 Jeg scanner filmene billed for billede, og derfor kan man også lave billeder direkte fra scanningen.

Opløsningen er på fuld dvd opløsning. 720*576 der er PAL standard

 

Skal jeg vælge luksus eller standard?

Om du også vil have AVI filer med, så der senere kan redigeres uden kvalitetstab, eller ”blot” vil have resultatet på en dvd skal også besluttes – hvis du ikke selv, eller andre regner med at ville redigere filmene senere er der selvfølgelig ikke nogen grund til at betale ekstra for den mulighed.

 

Firmaet ophører!
Er du interesseret i at overtage det, må du meget gerne kontakte mig